Geschiedenis

De "ZA1 De Jager" is in 2001 nieuw gebouwd naar de traditionele lijnen van de Lemsteraak van ruim een eeuw geleden.

Toen deden deze schepen op de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer, aan visvangst. Ook waren er toen al enkele Lemsteraken gebouwd voor de recreatie.

Maar nadat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee definitief veranderde in het IJsselmeer en voor de 18e verjaardag van prinses Beatrix in1956 “De Groene Draeck” werd gebouwd, groeide de belangstelling voor deze schepen steeds meer.

De Lemsterakenklasse is de meest pretentieuze van alle platbodemklassen.

Met haar mooie lijnen en voortreffelijke zeileigenschappen, is ze een lust voor het oog en een genot om op te varen.

Het schip waarop u gaat varen is van het type Visserman, dat wil zeggen dat er een grote kuip is en een lang voordek zonder kajuit. Momenteel wordt dit type platbodem weer steeds meer in de vaart gebracht. Er worden veel wedstrijden mee gevaren.

Het visserijnummer ZA1 is officieel van de gemeente Zaanstad verkregen en verwijst naar de tijden dat vanuit Zaandam zo’n 19 botters uitvoeren naar de toenmalige Zuiderzee om te gaan vissen. De Jager is de naam van een snelle Lemsteraak die naar de visgronden voer, de gevangen vis inlaadde en zo snel mogelijk weer terugzeilde naar de thuishaven om de vis te verkopen en om daardoor de beste prijzen te maken.

Dat het huidige schip "ZA1 De Jager" snel is, werd in 2002 bewezen toen het het Nederlands Kampioenschap won bij de Lemsteraken. Op dit moment mag de "ZA1 De Jager" zich zelfs 5-voudig Nederlands Kampioen noemen.